Brezposelnost in zlo sindikatov

8.11.2011

Danes me je neka zelo banalna okoliščina prisilila v razmišljanje o brezposelnosti in številnih vprašanjih, ki jih sproža. Tok zavesti me je vodil v razmišljanje o problemu razmerja moči med delodajalci in delavci, ki je nekakšna nevralgična točka vprašanja o brezposelnosti.

Pomislil sem, da obstaja neka zelo pomembna, a povsem zanemarjena razlika med tem, da nekdo “kupi delovno zmožnost” in da nekdo “prodaja svojo storitev”. Pustimo sedaj pravna razmerja, ki jih opredeljujejo dalavne pogodbe, zadržimo se raje v svetu psihologije in družbenih vlog. Od vaše pozicije moči je odvisno, ali ste nekdo, ki je zaposlen pri nekomu, ali pa ste nekdo, ki isti osebi prodaja svojo storitev. Ta pozicija moči je opredeljena z vašo dodano vrednostjo, vaša dodana vrednost pa z vašo posebno zmožnostjo, znanjem ali visoko specializiranostjo. Višjo dodano vrednost kot imate, bolj ste v vlogi tistega, ki prodaja svojo storitev, ko razpolaga s kapitalom svojega znanja. Manj znanja kot imate, bolj ste potisnjeni v vlogo surovega dela, ki je po definiciji in dojemanju drugo kapitala. S tem pa ste potisnjeni v vlogo tistega, ki ga delodajalec zaposli. Storitev ste zmožni ponuditi le, če imate svoj kapital v znanju ali kakšni specializaciji.

Slovenija.Ljubljana.10.05.2010 Predsednik vlade Borut Pahor je sprejel predstavnike sindikatov in delodajalcev.Foto:Matej Druznik/DELO

Seveda pa s posedovanjem kakršnekoli oblike kapitala raste pogajalska moč posameznika. To je ključno. Ne raste moč kolektiva, ampak raste moč posameznika. To pa je nekaj, kar ni všeč sindikatom. Bodimo iskreni. Sindikati ne nasprotujejo bolj fleksibilnemu trga dela zaradi tega, ker bi lahko povečeval brezposelnost – sindikate brezposelni ne zanimajo. Temveč nasprotujejo zato, ker pred marljivost in pridnost, ključni vrednoti kolektivizma, postavlja vrednoti znanja in specializiranosti, ki sta vrenoti svobode posameznika. Le ti dve vrednoti lahko povečujeta pogajalsko moč posameznika, ki naposled sindikata ne potrebuje več. Velikokrat sem presenečen, ko slišim brezposelne posameznike, ki podpirajo delo sindikatov. Res škoda, ker ne razumejo, da so sindikati njihovi najnevarnejši nasprotniki, saj delajo v korist in oskrbujejo le zaposlene. Sinikati delujejo in so organizirani kot lobi, ki ščiti določeno interesno skupino in prav gotovo ta skupina niso brezposelni. Kadar se vodje sindikatov zavzemajo za brezposelne, takrat smo lahko gotovi, da je v ozadju zlo in prevara.

Vzpostaviti moramo državo, ki je ne vodi duh kolektivizma, ampak duh svobodnega posameznika, ki delodajalcu prodaja storitve, državo pa oskrbuje z davki, ki napajajo skromnega duha svobode.

Gregor Kardinar


 • Twitter
 • Facebook
 • Share/Bookmark

V kategoriji Aktualno, Aktualno in brez cenzure, Razmišljanja, miks, politika Tagi: , , ,

 

4 komentarjev Dodaj komentar

 • 1. Luka  |  8.11.2011 ob 23:06

  Dragi moji to kar počnejo SINDIKATI in njihovi LIDERJI je enostavno rečeno VLADA V SENCI!!Kaj si sploh predstavljajo ali kaj si dovoliko ti sindikalni liderji da se postavijo pokonci državi in zakonom!!Ko jih rabijo delavci jih ni nikjer se skrijejo in ko je vsega konec se pojavijo in pozivajo na stavko pred vlado ali patlamentom?
  Kdo pa so sploh sindikati-NEDOTALKJIVI!!! Ne smeš jih vprašat za članstvo kaj šele po lastnini ki jo posedujejo da pa o plačah liderjev
  ne govorimo so NEDOTAKLJIVE in TAJNE??? A ni to čudno vemo koliko ima plače predsednik države ne smemo pa vedet za enga Semuliča in ostale??? Jest pravim tole zalego še iz stare juge je treba razformirat ustvarit en transparenten sindikat ne pa ima eno podjetje 10 sindikatov in gospode ki mirne duše mouzejo naivne delavce saj jim nihče nič ne more!!
  Delavci dajte se že enkrat zbudit jas sem izstopil leta 91 in vam povem da ni bilo lahko ker sem se moral sam borit za svoje pravice sam vam povem ko sem dosegel svoje je bilo zadovoljstvo toliko večje!!! RAZMISLITE in te LIDERJE pošljite u maloro!!!!!!!!!!!!!!!!!!

 • 2. Gregor Kardinar  |  9.11.2011 ob 08:58

  Gregor Kardinar

  Nekoč je Boscarol izjavil, da bi vlado lahko dali v roke kar Semoliču, saj bo tako ali tako vsako pravo odločitev blokiral, kar pomeni, da ima praktično vse vzvode države v svojih rokah… Leta 90 je prišel v parlament in ga očitno, če se malo pošalim, kot duh še ni zapustil. Potem je leta 91 dobil trajni mandat vodje ZSSS. In prav tako straši po državnem svetu že od devetdesetih dalje.

  Moč in vpliv, ki ju ima ta človek, sta zastrašujoča, njegova plača pri ZSSS, kot je rekel že Luka, pa je itak državna tajna.

 • 3. Luka  |  9.11.2011 ob 10:30

  Ko pogledam koliko komentatorjev se mi porodi misel da se jih tudi komentatorji bojijo???To pa me resnično žalosti!!! Zato je nujno potrebno končno nekaj ukrent ker SINDIKATI pokopavajo državo da o delavcih ne govorim!! Samo poglejmo kaj počne sindikat v SŽ???
  Tam je čisti dokaz nedotakljivosti teh liderjev!!! Delajo z firmo lih kar jim paše menjavajo direktorje kot po tekočem traku in to z kakimi spremljajočimi stroški?? Direktor odstopi zaradi nesposobnosti vodenja takega podjetja in pokasira odpravnino 45,000€ za povrh mu nadzorniki dodelijo nagrado sicer ne vem zakaj še 25,000€ in dragi moji kaj bi rekli temu SVINJARIJA državno podjetje večni zgubaš katerega nonstop financiramo in jim odpisujemo dolgove in kaj nam oni počnejo pred svetovno javnostjo pa jim nihče nič ne more a ne Brdajs an kompani!! Tako da brez milosti lahko rečem da to našo Slovensko gospodarstvo vodi (beri uničuje) SINDIKAT!!! Pa sprašujem te nove vsemogočne kandidate na novih volitvah ali ima kdo vizijo kako rešit delavce in firme iz kremplev SINDIKALISTOV?????

 • 4. NordStar  |  11.11.2011 ob 12:00

  Marsikaj je v tej državi za spucat. Tudi meni se zdijo sindikati zadnje čase en kamen na vratu reform. Delavci rabijo zaščito, to je jasno, sprašujem pa se, kaj so sindikati delali, ko so firme propadale in so tisoči romali na zavod? Najlažje je stavkat in se upirat bilokakemu zmanjšanju (privilegijev, pogojev, plač…)

Komentiraj

ne bo objavljen

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !

Dovoljeni so naslednji HTML ukazi:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Trackback na to objavo  |  Prijavi se na RSS komentarjev