Kako izsiliti okoljsko dovoljenje?

31.10.2011

Odločil sem se, da bom med drugim objavljal tudi čisto tehnične nedoslednosti, ki jih uspem ugotoviti med branjem programov političnih strank, ki so bili sestavljeni za prihajajoče volitve.

Tako sem denimo bil med branjem programa Liste Gregorja Viranta sprva navdušen nad obljubo, da se bo postopek pridobivanja okoljskega soglasja drastično izboljšal. Obljuba zveni mikavno: če v enem mesecu organ, ki je pristojen za odločanje, ne odgovori na prošnjo, se šteje, kot da je okoljsko soglasje dano. Imenitno: breme počasnosti organa bo nosila država sama.

Sedaj pa si predstavljamo organizirano skupino, ki na pristojni organ pošlje na stotine prošenj za pridpobitev soglasij. Organ mora obravnavati vsako. In kaj hitro se lahko zgodi, da jih v enem mesecu ne bo mogel obravnavati vseh, kar bo avtomatično vodilo v izdajo soglasij tistih, ki jih zaradi te načrtovane poplave ne bo uspelo sprocesirati.

Učinkovitost zaradi učinkovitosti ni prava učinkovitost, ampak je le stvar abstraktne teorije, ki ne upošteva prakse. Raje bi nekoliko počasneje. Zaposlene v državnih organih, ki ne izpolnijo mesečne kvote sprocesiranih zahtevkov, pa lahko odpustimo. Včasih je reorganizacija zaposlenih bolj učinkovita kot reorganizacija pravil.

… kmalu sledijo podobne kritike programov drugih strank.

Gregor Kardinar

  • Twitter
  • Facebook
  • Share/Bookmark

V kategoriji miks Tagi: , ,

 

Komentiraj

ne bo objavljen

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !

Dovoljeni so naslednji HTML ukazi:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Trackback na to objavo  |  Prijavi se na RSS komentarjev