Invalidna politika ministrstva za delo

31.10.2011

Pravkar sem se spomnil, kako sem bil zgrožen pred dnevi, ko sem slišal novico, da so rehabilitacijski centri v Sloveniji morali zapreti vrata, ker jim bo v naslednjih mesecih zmanjkalo denarja. Kot davkoplačevalec in državljan RS sem sedaj še dodatno zgrožen, ko o tem razmišljam v luči 2. člena ustave, ki pravi, da je Slovenija socialna država.

Kaj naj bi to, da je Slovenija socialna država, sploh pomenilo? Najprej pomeni to, da smo kot narod pridobili ključno civilizacijsko vrednoto: empatijo. Zaradi nje premoremo skrb za sočloveka. In kdo je sočlovek? Iz državljanskega vidika je to oseba, na katero se nanašajo določene pravice in dolžnosti – je subjekt ustave in zakona. Kot davkoplačevalec sem zgrožen, da živim v državi, kjer ministrstvo za delo, družino in socialne zadeve zanemarja ustavno pravico invalidov in ljudi, ki imajo dodatne potrebe.

Problem, ki ga vidim, je predvsem v tem, da najprej nisem zadovoljen s številnimi višinami davčnih stopnj v naši državi, nato pa me jezi še to, da mi na ministrstvu ukradejo blagodejen občutek, da so vsaj tisti, ki imajo dodatne potrebe, zaradi tega nekoliko zaščiteni. Navdaja me nelagodje in krivec je ministrstvo ter njegova planska nesposobnost, zaradi katere niso predvidevali, da se bo letos za 31 odstotkov povečala potreba po invalidski in podobni pomoči. Od tod nenadno in nepričakovano zaprtje centrov. Mimogrede: strokovnjaki, ki se s tem ukvarjajo, trdijo, da prezgodnja prekinitev terapije razveljavi vse terapevtske učinke, ki bi jih ta lahko imela, če bi bila izpeljana do konca.

Zadnji bodo v nebesih prvi, pravi nauk neke religije. V Sloveniji pa bodo invalidi med prvimi, ki bodo čutili ostrino proračunskega skalpela.

Gregor Kardinar

  • Twitter
  • Facebook
  • Share/Bookmark

V kategoriji miks Tagi: ,

 

1 komentar Dodaj komentar

  • 1. Stric Marč  |  31.10.2011 ob 20:35

    Uravnoteženje proračuna , kjer se bodo po volilnih obljubah celo davki manjšali, bodo najbolj občutili najmanj vplivni, ne najbolj potrebni.

Komentiraj

ne bo objavljen

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !

Dovoljeni so naslednji HTML ukazi:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Trackback na to objavo  |  Prijavi se na RSS komentarjev