Nevihtnim časom naproti

30.10.2011

Prav zanimivo je po dolgem času spet pisati blog. Razlog, da se spet pojavljam na tem prizorišču (saj vem, da nikoli nisem prav zares bil tu), je v še toliko bolj zanimivih pa tudi pretresljivih, zaskrbljujočih, potresnih, nesproščenih  političnih okoliščinah, v katerih živimo.

Mogoče se mi utrne kakšen dovolj domiseln pomislek, ki se bo dotikal tega stanja stvari, v katerem se nahajamo. Namerno sem zapisal “se nahajamo”, namesto da bi uporabil: “smo se znašli”. Aktivna oblika namreč odraža odgovornost za to stanje, trpna pa neupravičeno kliče k pasivnosti tega: “da se nam primeri”.  Recimo, da reanimacija tega bloga predstavlja mojo za-vest te odgovornosti. V končni fazi gre za vest – predvsem bi to moralo veljati za udejanjeno politiko in pa tudi za misel, ki politiko “le” misli. Politika brez vesti ni politika, ampak tehnokracija brez subjekta. Politika implicira aktivnega subjekta, še več, zahteva ga in to brezpogojno. Subjekt pa je lahko aktiven le na enem podorčju: v mišljenju, pa še tam mu včasih spodleti, a to raje puščamo ob strani.

Kakorkoli … upam, da se bomo brali.

Gregor Kardinar

  • Twitter
  • Facebook
  • Share/Bookmark

V kategoriji miks Tagi:

 

Komentiraj

ne bo objavljen

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !

Dovoljeni so naslednji HTML ukazi:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Trackback na to objavo  |  Prijavi se na RSS komentarjev