Samostojnost Kosova

27.01.2008

O samostojnosti Kosova se veliko piše – neumnosti seveda. Beremo lahko paranoidna mnenja, da ZDA s svojo izjavo o priznanju neodvisnosti takoj po proglasitvi, želi destabilizirati EU, saj naj bi bil tako ustvarjen precedens po katerem bi se lahko ravnale ostale pokrajine po državah EU, ki imajo separatistične težnje. Sam sicer res ne vidimo razlogov, zakaj bi ZDA – sploh od poletja 2007 dalje – želela destabilizirati EU, prej bi se sama sebe morala konsolidirati, vsaj v finančnem in kmalu v gospodarskem sektorju. Istočasno destabilizirana ZDA in EU bi pomenilo hud udarec svetovnemu gospodarstvu, katerega bistveni del je ZDA. Zato bi si s tem, kar trdijo paranoiki, kopala lasten grob.

Kakorkoli, vsako separatistično gibanje ima svojo zgodovino, specifične želje in pričakovanja. Hipotetično rečeno, npr. Baskija bi se v primeru odcepitve zagotovo ne priključila kakšni drugi državi, ker neka krovna država, ki bi bila strukturirana tako kot je sama, ne obstaja. Prav nasprotno pa je s Kosovom, kajti mogoče je, da se bodo nekaj časa po odcepitvi pričela pogajanja o priključitvi Albaniji. Precedensi so irelevantni, ker so horizonti teh pokrajin radikalno različni (ne bi se čudil, če bi sedaj kakšen paranoik iskal vzporednico generala Franka v Miloševiću).

Skratka, izgleda kot da je izguba Kosova, ki jo bo zahod potrdil s priznanjem razglasitve, kazen za srbski projekt Velike Srbije, ki se je za marsikoga klaverno končal. Pravična kazen? Mogoče. Sicer pa je model avtonomije, ki ga je predlagala Srbija Kosovu – kakršnega uživajo v Hongkongu (Kitajska), Aalandskem otočju (Finska), JužniTirolski (Italija) ter Baskiji in Kataloniji (Španija) – skoraj popolen, ni pa popolnoma čist. Kajti pokrajine, čeprav so avtonomne, so obremenjene z zavestjo pripadnosti nečemu, čemur nočejo pripadati. Hašim Tači je znal zagrabiti pravi trenutek: Srbija, čeprav formalno je, dejansko pa po duhu ni oprana krivde.

 • Twitter
 • Facebook
 • Share/Bookmark

V kategoriji Aktualno, Politični vplivi in pritiski, Svet

 

3 komentarjev Dodaj komentar

 • 1. Blitz  |  27.01.2008 ob 19:50

  Ni tu nobenih skritih kart zadaj, ne v EU, ne v Ameriki. Gre za preprosto priznanje realnosti. Srbija že skoraj desetletje na Kosovem nima nobene oblasi, celo dostopa ne. Pod takimi pogoji in po vsem gorju, ki ga je Srbija povzročila ne samo Albancem, ampak vsem sosedom, je seveda popolnoma nerealno, da ne rečem smešno pričakovati, da bi Albanci sprejeli kakršnokoli obliko skupne državnosti.

 • 2. Gregor Kardinar  |  28.01.2008 ob 23:23

  Gregor Kardinar

  To je popolnoma res, vendar se v tej debati ne omenja razlike med akterji balkanske vojne in Srbijo kot državo. Meni se ne zdi logična posledica, da država izgubi del ozemlja zato, ker so nekateri njeni predstavniki v preteklosti storili takšen ali drugačen zločin. Utemeljitev razloga za priznanje kot kazen za zločine nekih partikularnih akterjev se mi zdi zgolj pogojno poštena. Pogojno, kajti velja le, če sprejmemo nek izravnavajoč koncept pravičnosti.

 • 3. Anže  |  11.03.2008 ob 17:45

  “Skratka, izgleda kot da je izguba Kosova, ki jo bo zahod potrdil s priznanjem razglasitve, kazen za srbski projekt Velike Srbije, ki se je za marsikoga klaverno končal. Pravična kazen? Mogoče.”

  Se ti ne zdi tole nekam sumljivo podobno konceptu skupinske narodove krivde in kazni zanjo??? Meni se. Se strinjam, da je priznanje Kosova v veliki meri kazen v tem smislu toda ali je ta koncept pravičen. Vsekakor ne.

Komentiraj

ne bo objavljen

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !

Dovoljeni so naslednji HTML ukazi:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Trackback na to objavo  |  Prijavi se na RSS komentarjev